lördag 29 december 2018

TIPS TILL DIN NYÅRSDUKNING MED GLASKUPOR OCH GRÖNSKA!


Nu är det snart dags för fest igen. Nyårsafton närmar sig med stormsteg - tjoho! Vi ska ha middag här hemma med knytisupplägg. Det ska bli så himla mysigt. Trevligt, tidssparande och praktiskt också att vi delar upp det så att några tar med förrätt, ett par gör efterrätt och vi står för huvudrätten. 

Jag är glad att det blir jag som då även ska fixa borden och dekorationen i år, för det är något jag verkligen gillar😉. Här kommer några tips till er nyårsdukning (som även kan vara en juldukning om man vill).


1.  VÄLJ TEMA

Först - välj grundfärger till dukningen. Max 3-4 färger om ni vill ha ett tema som är tydligt och stilrent. Jag har valt; vitt, guld, grönt och lite "snösilver".

______________________

2.  GLASKUPOR ÄR SÅ ANDVÄNDBARA

Att använda glaskupor till dekorationen ger verkligen en fin känsla till bordet. Jag har köpt mina i två höjder, från Ikea. Jag har både glaskupan "Begåvning" med guld/mässingfärgad botten och "Härliga" med brun träbotten. De är båda prisvärda och vackra.

Fyll dem med t ex julgranskulor som har mer nyårskänsla än julfärger. Om ni nu inte ska göra en juldukning, för i så fall kan ni fylla kuporna med massa julfint. 

Till årets nyårsbord valde jag vita, snöglittriga och guldiga dekorationer. En liten grankvist fick också plats och några vackra gnistrande stjärnor.

______________________

3. GRÖNT ÄR SKÖNT!

Mycket grönt som sprider sig ut från centrum av bordet är vackert. Jag kommer att blanda grankvistar, järnek, murgröna och ev. lite olivkvistar. Mest för att det är det jag har kvar sedan julafton. Ni som har en relativt fräsch gran kan alltid klippa några grenar från baksidan av den, nu när den snart ska ut. Annars finns det ju vackert "grönt" att köpa i blomsterbutikerna.
______________________

4. LÅT SERVETTEN BLI ETT SMYCKE

I år kommer jag att ha tygservetter, men detta går jättebra att göra med stora pappersservetter också. Jag gillar att bara knyta ett band runt ena hörnan av den ihopvikta servetten och sticka ner en kvist under bandet. Knyt bandet runt ena hörnan först och dela sedan på servettdelarna och dra ut dem så att de blir lite ojämna, som på bilden.

Använd det band som ni tycker är finast. Ett lite tunnare rep/snöre är också snyggt. Här använde jag tunna sidenband, och stack ner en olivkvist.

Till nyår blir det nog även en kvist med vita bär tillsammans med olivkvisten. Här ser ni små "dekorationsfejkkvistar" som jag köpte på Søstrene Grene på Väla innan jul.

______________________

5. HÅLL BORDSDEKORATIONEN LÅG

Gör inte för höga dekorationer, det är trevligast om alla ser varandra över bordet. Vill man ha högre ljusstakar eller buketter, rekommenderar jag att de står på ett sideboard eller samlat i en vacker grupp i slutändan av bordet. Men det är fint att ha någon lite "lagom hög" punkt i mitten av bordet, som dekorationen liksom kan sprida sig ut i från. T ex en ljuslykta, ett snyggt fat med blockljus eller som i min dukning - en eller flera glaskupor.

__________________

6. FÖRBERED SÅ MYCKET DU KAN, SÅ FORT DU FÅR TID

Ni som har en hel del att hinna med - dels till just middagen men även under tiden innan middagen -  försök att förbereda delar av dekoration osv, så fort ni får en stund över. 

Glaskuporna står klara här hemma och jag har klippt band och fixat kvistarna till servetterna. Det blir roligare om man inte är helt stressad när det ska pysslas och dekoreras. Imorgon eftermiddag ska jag duka det mesta.  Det blir till att äta lunchen vid bardisken i köket innan festen, som vanligt i detta hus. 
__________________


I övermorgon på nyårsafton ska jag visa er hur dukningen blev!

Njut av er kväll ♡ Mia


Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg och en inspirationsbild på glaskupan "Begåvning" från Ikea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar