tisdag 25 juli 2017

SÅ GÖR DU DET BÄSTA SLIMET


Slime Time!

Alla som har barn mellan typ fem och femton vet att just nu görs det slime för fullt i stugorna. Många får inte riktigt till det. Min brorsdotter Linnéa och hennes mamma har laborerat ett tag och slängt många slimesatser. Men nu har Linnéa kommit fram till det perfekta slimet (utan lim). Vi fick äran att lära oss detta, och jag fick lov att dela med mig av det här. 


Linnéas Fluffy Slime

Att detta slime bara innehåller produkter som man ska ha på huden och i ögonen, känns mycket bättre än att ha lim i som man ju också kan ha. Men som med alla slime-recept så får man själv ta ansvar för om man vill laborera med kemikalier, och man ska vara vaksam på om man får någon allergisk reaktion eller så. (I detta recept går det att byta ut ansiktsmasken mot vattenbaserat "milt" lim från t ex TGR, Søstrerne Grene eller Normal, det blir mycket bra med det också. Men som sagt ansiktsmask känns ju mycket bättre för huden).


Detta behöver du

  • Peel-off ansiktsmask, t ex 7th Heaven Tea Tree Peel-off, som vi köpte på Ica Maxi
  • Linsvätska som måste innehålla borsyra eller boratbuffert
  • Raklödder, t ex Icas billigaste - Ica Basic Raklödder

  • Karamellfärg om du vill färga slimet
  • Glitter om du vill ha lite extra bling i

  • Rena små plastskålar med lock att förvara slimet i. Vi köpte våra på Clas Ohlson
  • En skål eller plastbunke att blanda i
  • En sked eller gaffel att blanda med
  • En ren oöm yta att jobba ihop slimet på
Man ska alltid tvätta händerna före och efter man grejar med sitt slime, så minskar man smuts och bakterier i det. 


Såhär gör du


1. Ansiktmasken är själva grunden till slimet och så mycket av den du häller i skålen, så stort plus lite till, blir slimet i slutändan.


2. Skaka raklödderburken och spruta i ungefär en lika stor mängd av det som du har ansiktsmask, 
se bilen.


3. Börja sedan att tillsätta lite lite linsvätska åt gången medan du rör i slimet. 


4. Vill du ha färgat slime, droppar du lite lite karamellfärg i och blandar. Fyll på med droppar till du har den så färgstark du vill ha den. Vill du ha glitter i kan du lägga i lite av det redan nu.

(vi gjorde både naturellfärgat slime och rosa slime, därav lite olika på bilderna nedan)



5. Fortsätt att tillsätta en skvätt linsvätska i taget och rör om, tills slimet börjar släppa från kanterna på skålen.

6. Spruta sedan lite linsvätska på en ren oöm yta, häll ut slimet där, och prova att dra ut det, det ska hålla ihop och vara smidigt. du ska inte krama slimet med hela handen då kommer det att fastna och klibba, utan "nyp" med två fingrar från kanten och dra in mot mitten. Fortsätt så ett tag. Ta lite linsvätska på händerna om det klibbar för mycket.


7. Vill du ha ditt slime grlittrigt så strör du på mer glitter nu och jobbar vidare med slimet (glittret kommer att synas mer senare när slimet blivit mer arbetat).

8. Testa att "poka" i slimet, då ska det släppa från fingrarna. Har du i glitter så fortsätt jobba in det.
Fastar slimet på fingrarna så tryck hela slimet mot kladdet, så fastnar klibbet i slimet igen.

Justera som du vill ha det
Sedan när du har slimet nästan klart, så kan du justera det så det blir exakt som du vill ha det. Är det för kladdigt tillsätter du lite mer linsvätska. Vill du ha det luftigare och fluffigare så tillsätter du en aning mer raklödder och jobbar in.

Såhär ska man kunna dra ut det...

...och kunna snurra ihop det.

Lägg alltid slimet i burkar med lock när det inte används, så torkar det inte ut.

Hoppas detta ska hjälpa er att få till ett riktigt härligt slime. Jag måste säga att barnen har väldigt roligt med det.

Lycka till från mig och Linnéa!


Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg


9 kommentarer:

  1. Hej, bra recept! Hur gör man om den blir lite torr?

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Vad kul att du tycker slime-receptet är bra! Nu är det Linnéa som är mästaren på detta, men är det för kladdigt tillsätter du lite mer linsvätska. Vill du ha det luftigare och fluffigare så tillsätter du en aning mer raklödder och jobbar in. Så jag antar att är det "torrt" så prova med lite mer raklödder. Funkar inte det så testa lite mer linsvätska. Det är de två ingredienserna du kan laborera fram konsistensen med. Man får ta lite åt gången. Lycka till :-)

    SvaraRadera
  3. Fast det som är farligaste är just bland annat raklödder samt LINSVÄTSKA!! De är inte dåligt varför sig men när man blandar dessa ingredienser med vissa andra så blir det en reaktion vilket blir farligt för huden.. ni gör som ni vill men vill bara varna

    SvaraRadera
  4. Hejsan "Verkligheten?". Detta sa de inget om på Apoteket när vi pratade med dem om just detta. Men jag ska kolla igen när jag är där nästa gång. Man får ju verkligen ha koll på om barnen får någon typ av utslag eller reaktion. Bra att kolla upp en extra gång, tack.

    SvaraRadera
  5. Kemikalieinspektionen säger inget om att raklödder och linsvätska skapar någon giftig reaktion. Det enda de varnar för är lim, samt om ren borsyra skulle användas. Jag är jättenyfiken på det här receptet och ska testa i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Ekolina. Vad bra att höra! Hoppas du kommer att ha kul med slimet! Kram på dej!

      Radera
  6. Super bra recept❤️😄 ÄNTLIGEN 🤩

    SvaraRadera
  7. Men så roligt att det funkade för dig! Ja, det är många som sagt att detta funkade och att de försökt många olika "recept" innan. Det var min kära brorsdotter och svägerska som gjorde massa testsatser, och till slut kom fram till detta. Slimet kan behöva "underhållas" med raklödder m.m. efter några dagar. Ha det så kul!

    SvaraRadera