måndag 14 augusti 2017

PLANK MED SMALA LIGGANDE RIBBOR

Hejsan! Hoppas er vecka har börjat bra. Idag räknar vi med att bygget kommer igång ordentligt igen, efter industrisemestern. Nu vill man bara se takpannorna på och hela insidan få sitt ytskikt - sååå spännande! Ni får följa med när det växer fram. Och samtidigt håller vi nu på med det vi själva kan förbereda och kolla upp...

VI HAR BESTÄMT OSS FÖR VILKET INSYNSSKYDD VI VILL HA

Ett staket med liggande, smala ribbor blir det. Ribborna ska ligga omlott och sitta tätt för maximalt insynsskydd och då kallas det visst ett plank. 

En mur är ju väldigt snyggt, men kostar mycket pengar. Och med tanke på den stora (långa) yta vi ska ha insynsskydd på så hoppar vi över detta. Vi har också lite dålig erfarenhet av mur sedan innan och många murar i området där vi bygger, har stora sprickor och flagnande puts. Jag är säker på att man kan få en jättefin och hållbar mur om den byggs enligt konstens alla regler, har krönplåt osv.

När man bygger ett stenhus som vi gör, så tänkte vi också redan från början att ett träplank skulle vara fint och mjuka upp mot den vitputsade stenen.

Vi har kollat runt en del och tillslut kommit tillbaka till där vi började. Det blir ett likadant plank som min bror byggt i deras trädgård, jättefint. Det är det planket ni ser på dessa bilder. Otroligt välbyggt är det också. Det är perfekt att vi kan få tips och råd när det är dags.


Under och längst med planket ska vi ha lite större sjösingel, precis som på bilderna.


MIN BRORS FINA PLANK

Detta är ingen bygginstruktion, men lite punkter om ni skulle vilja bygga ett liknande plank.
 • Min bror och deras granne byggde planket 2014. De beräknar att det kostade ca 12-13 000 kr att bygga det och då grävde de alla plintar själva. Det är 15,10 m långt.
 • Träet ska vara tryckimpregnerat och det ska inte efterbehandlas. Det blir grått efter ca 2-3 år. Detta staket byggdes som sagt 2014 och är nästan helt grått nu.
 • Staket som detta beräknas hålla i ca 15 år.
 • Vill man inte gräva ner (massor av) stora plintar, kan man även anlita "Sluta gräv" som sätter stora markskruvar istället för betongplintar. Det överväger vi att göra...med all den packade lera som finns på stora delar av vår tomt (!).
 • Staketläkten: 28x45 mm
 • Höjd på planket: 1,80 m
 • Stolpar: 70x70 mm eller 95x95 mm (plintarna får man anpassa efter stolpmåttet)
 • Avstånd mellan stolpar: max 1,50 m. På bilderna är det 1,37 m mellan stolparna. 
 • Stolparna ska helst sättas fast ca 1 cm ovan mark så att de inte får fukt och blöta direkt från marken. De ska stå med ändträet minst 2 timmar i oljebad. 
 • Hattar ovanpå stolparna. De min bror och svägerska valde är i borstad stål.
 • 2,5 cm mellanrum mellan varje träläkte (Gör en eller två klossar och använd som måttstock).
 • Sjöstenen på bilderna är köpt på GDL i Helsingborg.

Ja, mycket jobb blir det, men det kommer att bli jättefint tror jag 😊
Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Bilder: Mia Ljungberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar