söndag 22 april 2018

DRAPERIER I STÄLLET FÖR SKJUTDÖRRAR I VÅR WIC

DÖLJ MED MJUK SAMMET

Nu har vi fått upp draperiet i vår walk-in-closet. Jag är så nöjd! Det blev snyggt, ombonat och praktiskt. Det är en mjuk känsla i garderoben, som sprider sig vidare ut i sovrummet. 

ENKELT OCH PRISVÄRT

Med Vidga gardinskena från Ikea, men takbeslag och glidkrokar så glider draperiet smidigt och lätt åt sidan. 


Jag beställde multifunktionsgardiner i sammet - Sammie, Cementgrå, 2-pack från Jotex. Viktigt att kolla så att upphängningen med glidkrokarna funkar till den gardin man väljer. Multifunktionsgardiner ska fungera till Ikeas lösningar. På en yta på 3 meter så använde vi tre av dessa 105 cm breda gardinlängder. Vi har 2.60 i tak i garderoben så jag beställde 3 meter långa längder. Den fjärde längden fick, med samma sorts takskena, hänga utanför öppningen. Mest som skön och mjuk dekoration på väggen, men också för att man lätt ska kunna stänga till garderoben om så önskas.


SÅHÄR GJORDE VI

När vi skulle mäta och klippa till längderna, så hängde vi upp en gardinlängd i takskenan och kollade önskad längd (när jag tittade på mammas gardiner som sytts av proffs, så hängde de 1-2 cm från golvet. Så vi mätte efter detta). Vi måttade att det skulle vara 2 cm fr golvet, men i slutändan blev det bara ca 0,5 cm till golvet på något ställe. Sammet är "levande" och ganska svårt att mäta och sy exakta längder i. Vi märkte också att det faktiskt var lite olika höjd i tak på olika ställen i garderoben. Så skjut runt gardinlängden och mät den när den hänger på flera ställen längst skenan.

Vill man istället ha en stång och draperi med öglor, kanallängd eller gardinringar, så funkar det ju också bra. Se mitt inlägg om draperi för att dölja förvaring i grovkök.


Min man kom på att vi kunde använda laserlodet när vi skulle markera och klippa till den nya längden. Vi hade sedan turen att få hjälp av svärmor med att fålla alla fyra längderna. Kanske hade vi kunna sy det någorlunda själva, men inte lika bra och snabbt som henne! Vi valde en fåll på 6 cm till de långa gardinerna. Till det behövde svärmor 10 cm tyg. Det översta strecket på bilden är där gardinen ska sluta och sedan lade vi alltså till 10 cm till för fållen. Ja, kanske en sömmerska inte håller med om detta helt, men bra blev det i varje fall.

De tre öppningarna gör att man lätt kan öppna draperiet vart man än vill komma åt i garderoben.

Jag kan varmt rekommendera denna lösning om man inte vill ha eller tycker att skjutdörrar blir för dyrt. Det blev mycket snyggt och mysigt. Idag blir det inte så mycket hemmapyssel, vi måste ut och titta på vitsipporna i Pålsjöskog. Något av det vackraste som finns!


Ha en go söndag ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Bilder: Mia Ljungberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar