måndag 16 juli 2018

GÖR ROLIGA OCH GODA BENTOS I SOMMAR!


FANTASIFULLA RÄTTER I EN LÅDA...SOM VI LÄGGER PÅ FAT

Egentligen är Bentons vacker japansk mat i en matlåda. Men vi gör våra på fat, då vi ska äta dem direkt. Detta är superkul att göra med barnen eller kanske till sommarlunchen. Vad man vill ha för mat kan man ju helt bestämma själv. Nu blir det många bilder här för jag kunde inte välja vilka jag skulle visa! 

Det finns massa av inspirerande bilder på nätet, på youtube osv. Kolla runt och se om ni hittar något kul ni vill göra. Några som inspirerat oss är Pinky Piggu & LittleMissBento
Jag är verkligen ingen proffs på detta, men här kommer lite om hur vi gjorde.

SÅ FIXADE VI VÅRA MUMSIGA KANINER OCH GRISAR


Förbered allt så att det sedan bara är att sätta igång och skapa. Det kan ta ganska mycket tid, så se till att göra era Bentos när ni har tiden.
Bra att ha till Bentos: Lådor om man vill göra en "riktig Bento" som ju då är en matlåda. Eller fina tallrikar som vi valde. Vi använde cupcakesformar att lägga korvar och miniköttbullar i. Sugrör eller korkar och klupppinne för att kunna göra olika typ av cirklar och hål, i detta fall till skinkan som blev grisarnas tryne. Smörgåspapper är fint i både låda och på fat. Kul om man kan hitta lite roligt papper. 

Riset är viktigt att få till. Runda kryddmått kan vara bra till att forma småkulor med, men vi tyckte att rulla på frihand fortfarande var bäst. Ibland har vi tryckt två stora matskedar mot varandra för att få en lite oval huvudform. Ha en skål med vatten bredvid er ,och doppa händerna lite ibland när ni jobbar med riset, så att det inte klippar fast för mycket. Obs! Tvätta händerna noga innan ni börjar med era Bentos! Och det ska vara jasminris annars får man inte ihop formerna.

Med röd karamellfärg i vattnet fixade vi rosa ris.


Det är lite pill, men när man ser resultatet växa fram, är det så roligt!


Neimis fantastiska kanin med tänder hon skar ut från äggvita! Nos och mage har hamburger-cheddarost som grund.


Antons underbara gris med blomkålshår och pastafluga!LIKA KUL HUR ENKELT MAN ÄN VILL GÖRA DET


Man kan verkligen lägga sig på den nivå man hinner med eller känner att barnen klarar av. Såhär såg våra Bentons ut för några år sedan när barnen var mindre. Vi hade lika kul när vi gjorde dessa lite enklare skapelsena.

Kolla in mina grisars snabbnudelkalufser! Öron och tryne är lite tjockare smörgåsskina och ögonen på alla våra figurer är svarta bönor. Snart visar jag här på bloggen vart ifrån jag fick vår inspiration till rosor av tomat och gurka. Min kanin fick en hatt av äggplantans topp och små broccolitassar. 

Hoppas ni blev inspirerade, och får lite tid över för några bentos i sommar!
Må så gott & pyssla på ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar