lördag 21 september 2019

VÅR RITNING PÅ PLANK MED SPLAJÉ


LIGGANDE PLANK MED SMALA RIBBOR VARVAT MED VACKRA SPALJÉER.

Äntligen! Till sist har vi kommit fram till hur vi vill ha den 8,5 meter långa sträckan på framsidan, vid sidan av vårt hus. Mot gatan kommer där att läggas en hög kantsten i mörk kraftig sten. Sedan kommer Mange att bygga denna kombo av plank och spaljé. Jag är så nöjd. Man får bygga 80 cm mot gatan (om vi inte vill söka bygglov), men i och med att spaljéerna är mer än 80% "luft" så får de vara 120 höga som grannens solida plank är, där våra plank ska mötas. Vi ska bygga det hela med tryckimpregnerat trä som ju blir grått och fint efter något år.

Vi kommer att börja längan med en 120 cm hög spaljé som är 70 cm bred, och fortsätta med en plankdel som är 125 cm lång. Sedan upprepar vi detta tills vi har ett 850 cm långt plank. Det betyder att vi börjar och slutar med en spaljé och och får plats med fem stycken spaljéer totalt. Plankdelarna kommer att se likadana ut som det högre hela planket på motsatt sida trädgården, som vi ska bygga till våren. Det blir nog snyggt, då man kommer att se båda planken samtidigt. Vi kommer att göra våra plank med liggande ribbor, dubbla så att där nästan inte blir några synliga mellanrum, se mitt tidigare inlägg om det.

Jag vill ha vintergröna växter i denna del av trädgården, så det blir storbladiga murgröna i spaljéerna. På insidan av plankdelarna, mot vår gräsmatta planterar jag antagligen Japansk Starr - Irish green, ett fint vintergrönt gräs.


MATERIALVAL OCH KONSTRUKTION

Plankdel med smala ribbor:
  • Staketläkten: 28x45 mm.
  • 2,5 cm mellanrum mellan varje träläkte. 
  • Stolpar: 70x70 mm eller 90x90. 
  • Plintarna anpassade efter stolpmåttet. 
  • Avstånd mellan stolpar: Max 1,50 m. På ritningen är det 1,25 m mellan stolparna. 
  • Stolparna sätts fast ca 1 cm ovan mark.
  • Hattar ovanpå stolparna. (Ev. borstad stål)
Armeringsnät till spaljé:
1200 x 800
100 mm stora rutor.

Man hittar detta t ex på Biltema

Ja, det blir mer jobb för Mange än med en enda lång spaljé som vi planerade från början, men idén var till stor del hans, och han verkar tycka att utmaningen är OK. Det som kommer att bli jobbigast är de 10 plintarna som måste ner i lerig och hård jord. Jag är säker på att det blir värt mödan, och att det här blir vackert.

Ha en riktigt härlig söndag ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Follow my blog with Bloglovin

Ritning och bild: Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar