lördag 7 mars 2020

VI PROVAR ATT ODLA AVOKADO - DEL 1


Igår var det fredag och det betyder Tacokväll i vår familj, och det betyder också att vi gör guacamole, som de flesta av oss här hemma bara älskar. Då kom vi på att vi skulle prova att odla våra egna avokados. Det ska inte bara blir roligt att följa våra avokadokärnors utveckling nu, utan de blev även dekorativa i köket. Här ser ni hur vi gjorde.

DETTA BEHÖVER DU

  • En avocadokärna (ju större desto bättre)
  • Ett dricksglas, eller en liten smal vas eller en hyacintvas
  • Tandpetare
  • En vass kniv och en skärbräda
  • Vatten
Kärnan ska vara så lite skadad som möjligt, så vi får se hur våra klarar sig då jag skar ett snitt i dem när jag skulle plocka ut dem ur avokadon. Nästa gång får vi gröpa ur skärnan med en sked istället. Man ska ha en så stor kärna som möjligt har jag läst, då har den störst chans att gro. Vi hade de vi hade, en var mellanstor och en ganska liten. Vi får se hur de klarar sig.


Tvätta kärnan. Skala med en vass kniv försiktigt av det tunna bruna laget ytterst. Det är enligt mig lite vackrare med det skalet på och det ska också funka, men det är lättare för kärnan att dela på sig/öppna sig om man skalar den.


Stick sedan i tre tandpetare, men se till att du inte sticker in den i den naturliga skåran som finna på kärnan. Det är där kärnan kommer att dela sig och den ska man låta vara. Ni ser den skåran vertikalt mitt på kärnan på bilden här ovan. Stick bara in tandpetarna någon millimeter. Har du ett glas eller en smal vas så använd hela tandpetare och stick i dem lite vinklade uppåt. Sätt sedan kärnan i glaset eller vasen och fyll upp så mycket vatten att bara botten av kärnan står i vatten. 

Kärnan ska stå med den lite smalare "toppen" uppåt och den rundare delen med en liten "knopp" nedåt i vattnet. På vår lilla kärna satt knoppen snett, inte rakt ner, så var noga med att "knoppdelen" vinklas med tandpetarna så att den delen alltid får vatten. Det är där rötterna sedan kommer ut.

Vi satt våra kärnor i två hyacintvaser och använde därför avbrutna tandpetare så att kärnorna inte åker nere i vasen utan sitter såhär fint. Jag tänker att om man får tag på riktigt stora kärnor så behövs nog inga tandpetare, om man använder en sådan här vas. Får se vad vi får i nästa avokado....det är ju ett lite spännande lotteri det där! 😉

Nu har barnen fått i uppgift att se till att kärnorna alltid står i vatten. Efter 3-4 veckor ska våra kärnor få rötter, och sedan 3-4 veckor efter det ska rötterna satt fart ordentligt, och då är det dags att plantera. Det blir lagom till våren! Fortsättning följer här på bloggen. Har läst att det faktiskt är bättre att sätta kärnan i jord, så det ska vi också testa (inte lika vackert dock).

I Helsingborg skiner solen idag och vi ska ut i trädgården och markera upp för ett långt plank som snart ska byggas. Jag önskar er en riktigt härlig helg ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungber
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar