lördag 27 mars 2021

SÅ PÅSKGRÄS - DEKORATIONSGRÄS I ÄGGKYCKLING OCH KRUKA


Påsken närmar sig med stormsteg och vi har sått påskgräs, som traditionen bjuder hemma hos oss. I år hittade jag en stor påse dekorationsgräs på Hornbach för 29 kr, de hade även en mindre påse Junior dekorationsgräs för 15 kr. 

Igår pysslade min dotter och hennes kompisar detta härliga påskpyssel där en av figurerna i deras kreationer var kycklingar som nu väntar på att få gräshår. 

(Om du vill se hur det blev så kan du se det inlägget här)

SÅ HÄR GÖR DU EN PÅSK KYCKLING MED GRÄSLIGT HÅR

Alt. 1 - I och med att vi ska ta bort toppen av ägget sedan, kan du om du vill,  knacka hål på ägget med en dela av en sax och bryta loss toppen (ca 1/3 av ägget) redan nu, och hälla ut innehållet. Skölj ägget invändigt. Det blir kladdigt, men du slipper du slipper ett hål i botten senare. Vill du blåsa ut innehållet och t ex ha hela ägg till dekoration så gör du som nedan i alt. 2  istället.

Alt. 2 - Blås ur ett ägg genom att med ena delen av en sax picka en ganska litet hål i toppen av ägget och ett något större hål i botten (minst 5 mm). Blås ut innehållet i ägget i en skål, genom att blåsa i det lilla hålet så allt åker ut ur det större hålet. Håll för det lilla hålet och fyll lite vatten i ägget skaka och hällut ur det stora hålet. Låt äggen torka stående så att vattnet rinner ut. Låt dem förslagsvis torka i en tom äggförpackning.

Spara äggulan och äggvitan, det kan du använda till t ex bak eller äggröra. Det håller oftast ca en vecka i försluten behållare kylen.

När ägget ska målas - Stick en pinne genom det större hålet  (chop-sticks/ätpinnar brukar funka perfekt). Håll i pinnen när du målar ägget i önskad färg till kycklingen. Ställ pinnen med ägget i ett stabilt högre glas eller liknande och låt färgen torka. 

Förslut nederdelen av ägget med något i plast eller gummi eller se till att fylla ut hålet ordentligt med lim från limpistolen. Fyll ägget med jord. Nästan ända upp, men inte helt, då undviker du att vatten rinner över när det ska vattnas. Så gräset i ägget och vattna försiktigt.

Limma på ägget det på sitt underlag, limpistol är att rekommendera till det. Som grundplatta hade vi vårt fall klippt ut pappbitar (från flingpaket), och med limstift limmat glittrigt papper på detta.

Fixa på ögon och näbb på kycklingen, och limma på några fjäder på baksidan av ägget. Sätt över en bit gladpack, och så är det bara att vattna och vänta. Efter några dagar ska man göra små hål i plasten och om ca 8-10 dagar hoppas vi som sagt på att få se ett gräsligt hår på kycklingarna!

Jag har också sått påskgräs i en kruka till mig själv och låtit minstigen så i en barnvänlig plastburk med ett dekorativt band runt,. Detta ska sedan dekorera med kycklingar och annat påskigt. Jag får uppdatera er här med nya bilder snart.
Jag önskar er en fin fortsättning på helgen ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar