torsdag 15 juni 2017

10 TRÄDGÅRDSTIPS


10 saker vi "tar med oss" till nästa trädgård

Från den lilla trädgård vi själva ritade och anlade till vårt första hus, kommer vi att ta med mycket tankar till vår kommande trädgård. Det var väl lite slitigt men lärorikt att göra allt själva (med hjälp av snälla kompisar och min bror), det kommer vi att ha nytta av nu till nästa gång. Vi kommer att göra mycket själva även den här gången, och tar med oss nyttiga erfarenheter.

1) Det vackra Silverpäronträdet - "Nordens Olivträd" vill vi ha ett eller flera av. Det vi ska tänka på är att kolla vilken höjd träden kommer att ha. Vad vi såg på trädet vi hade, andra silverpäronträd runt om i området och det silverpäronträd mina föräldrar har, så är slut höljden väldigt olika. Det är en låg trädart, men det känns viktigt vilken höjd just det trädet man köper kommer att nå, om man t ex ska ha det framför huset. Det är trevligt om man kan placera något eller några träd så de syns från något stort fönster eller skjutdörrparti. Trädet var det första vi placerade ut i den förra trädgården, det såg man från vår matplats och från vardagsrummet. Så fort trädet kom på plats så förstod vi varför det heter TRÄDgård, ett litet träd och det kändes plötsligt som just en trädgård.


2) Mjuk sjösten i gråa toner i gångar och rabatter. Så vackert. Jag letade länge efter rätt "kombination", jag ville inte ha "peppriga" svarta stenar i blandningen och ville inte heller ha helvit sjösten. Det jag sökte var en riktig "Helsingborgsstrand-färgmix" på stenarna. Och jag hittade till slut "Sjösingel" på Solliden Trädgård. Det var 2012, så vi får se om de har kvar det. Men min bror och svägerska har dock hittat ett annat jättesnygg alternativ som jag också ska titta närmre på - den svart/vita sjöstenen på GDL Transport i Helsingborg (den är inte så svart, mest grå ton).

3) Grått trädäck, men antagligen i komposittrall denna gång, för att undvika stickor i små fötter och för att ha minimalt underhåll. 


4) På trädäcket får det även i nästa trädgård bli en eller flera avdelare i samma material som däcket, och denna gång ska vi antagligen även göra öppningar i däcket för plantering med sjösten runt om.

5) Det blir mest gröna växter inte så mycket blommor i rabatterna. Blommor får prunka i krukorna istället. Färgkoden kommer även denna gång att vara grågrön blandat med varmare gröna toner. Mycket gräs som blåsvingel och elefantgräs blir det, blandat med vintergrön bambu och hosta (funkior). Under gräs och bambu tycker jag det är så fint med marktäckare som Jack Frost, Lammöron, Krympmalört och härliga suckulenter. Några klättrande klematiser måste vi ha, och vi ska se vad mer vi kan hitta för vackra, perenna klätterväxter. I de skuggigare delarna av trädgården vill jag få in lite ormbunkar, de tycker jag är coola.

Plantagen.se finns tips om hur man lyckas med bambu.

6) Några drivbänkar vill vi ha igen. Det har varit kul och intressant för både oss och barnen att prova olika grödor i dem. Ett tips är att i någon av dem ha sommarsmultron, det är en smultronart som inte sprider sig via rötterna, som ger smultron hela sommaren och långt in på sensommaren/hösten. Det blir dessutom vacker grönska av plantorna. Vi satt även ut några sommarsmultron i rabatterna, det blev mycket fint och så kunde man gå och plocka smultron lite överallt.

7) Bärbuskar var så mysigt och gott, det kommer vi nog att ha några igen. Vi måste bara ta reda på hur man undviker ohyra på dem redan från början. Någon som vet?

8) Större sjösten runt träden. Och denna gång ska vi lägga fiberduk här med(!), det glömde vi förra gången, inte kul att rensa ogräs runt stenar. På en del ställen i rabatterna kommer större sjöstenar att ge en skön standkänsla tillsammans med sjösingeln, mycket dekorativt. Vi la även större sjöstenar i rabatterna mellan marktäckarna och längst med plattorna till biluppställningsplatsen.
9) Rundade rabatter i kontrast till raka stilrena linjer. 


10) Och så klart vill man ha växter i krukor i olika storlekar, i grupper på trädäck och på trappsteg.

Detta känns ganska långt borta just nu, men härligt att drömma och planera. Ikväll ska vi till mina föräldrar och njuta av deras trädgård lite, extra skönt just nu då vi bor på 6:e våningen i vårt "mellanboende". Jag visar er snart deras fina trädgård som ligger granne med skogen.

Må så gott ♡ Mia


Daggfunkia och Blåfunkia. (bilder från Plantagen


Bilder: Mia Ljungberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar