torsdag 6 juli 2017

TRÄDGÅRDSPLANER MED EXPERTEN

Första steget mot en trädgård

 
Vi längtar just nu otroligt mycket efter att få ha en trädgård igen. Det är nyttigt att bo i lägenheten, vi kommer verkligen att njuta av vår lilla oas när vi väl har den.

När man anlitar Dast Stenhus ingår en konsultation med en trädgårdsarkitekt. Vi gjorde moodboard och skrev ner våra tankar. 
Vi hade ganska klart för oss hur vi ville ha ytorna med trädäcken (eller delar av detta med plattor) och själva grundkänslan i trädgården. Vi hade sedan ett bra möte med Susanna Engberg hemma hos oss, och efter några mailrundor landade det i utkastet på vår kommande trädgård ovan. Vi kommer inte att ha fullt så många träd och till vänster om sidobyggnaden med förråd och carport kommer vi i stället för träd antagligen att ha några drivbänkar på sjösingel och studsmattan. Men detta är ju en spännande början och jätterbra att ha det som inspiration.


Om man får önska

I briefen till Susanna skrev vi ihop en beskrivning om vår drömträdgård.
-------------------------------
VÅR DRÖMTRÄDGÅRD


Vi anser att trädgården är kronan på verket på ett husbygge. Men vi vill inte ha en trädgård som kräver så mycket jobb. Här är ett försök till en beskrivning av hur vår drömträdgård skulle kunna vara.

• En plats där man vill vara under dagens alla timmar - under alla årstider. I vår trädgård träffas man ofta med familj och vänner, och där finns plats för både lek och vila.

• Vår trädgård är stilren men med en mjuk och vilande känsla. Den är mycket lättskött och har gärna flera olika rum. Vi vill ha lite av en strandkänsla med gräs, sjösten och blekta färger. Grunden i materialen runtomkring växterna ska vara grått i olika nyanser och vitt.

• Klättrande växter på olika ställen i trädgården. Kanske vintergrön murgröna, humle och klematis.• Många stora krukor på trädäcket. Grå grova krukor i typ betong i kombination med korgkrukor och träkrukor.

• Vårt uterum vill vi ska integreras med trädgården på ett naturligt sätt. 


• Det gråa trädäcket tar mycket yta. Bambu, gräs och liknande växter i olika höjder, kombinerat med t ex hoster (utan gula och vita kanter på bladen) skapar en skön känsla. Tonerna i hela trädgården är mer grågröna än gulgröna. Mycket mer gröna växter än blommande växter. Om/när vi ska ha blommor vill vi ha dem i matta dämpade färger som vitt och  gammelrosa (hortensia är t ex vackert). Gröna och grågröna suckelenter gillar vi. På de skuggigare platserna kan ormbunke vara fint.


• På en del av trädgårdens yta vill vi ha gräsmatta, där man kan gå barfota och mysa eller träna på hjulning och spela krocket.
• Sjösten i gråa toner som täcker ytorna runt alla växterna. Kanske även grågröna marktäckare, men så lite ogräsplock som möjligt. De få rabatter vi har ska antagligen vara upphöjda från gräset eller nersänkta i trädäcket.

• Stora plattor och sten på framsidan och vid carport. Kanske även något av de tre trädäcken ska vara med plattor istället.


• Vi vill gärna ha några träd för att få ”tak” i våra gröna rum. Vi vet att vi vill ha silverpäronträd med den grågröna sköna färgen och där är säkert liknande träd som kan göra dessa sällskap och skapa lite lummighet . På framsidan vill vi ha två träd (antagligen silverpäron). Mot gröningen och vägen vill vi ha träd, elefantgräs och andra växter med höjd för avskärmning.

• I en hörna av trädgården vill ha några drivbänkar och ett par bärbuskar. Men detta är i princip det enda vi vill behöva sköta (förutom gräsmattan och vanligt ogräsplock vilket ju är oundvikligt).

• Vi tänker oss att vi kommer att vilja ha avdelare/inramare på trädäcket/trädäcken som ev. kan få ha grönskande klängväxter på utvalda delar. Kanske är vissa avdelare gjorda av stora växtlådor i samma trä som trädäcket. Ev. olika höjder på de olika delarna av trädäcket. Förrutom markiser eller solsgel så kanske vi vill ha mjuka vita solskydd i vattentåligt tyg.

-------------------------------

Ja, framtiden får utvisa hur mycket av detta som blir verklighet, men en hel del av det av det tror jag vi ska få till.

Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg


Bilder: Mia Ljungberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar