onsdag 16 augusti 2017

POMPOMDJUR OCH BOKMÄRKEN AV GARNBOLLAR


Hejsan! Idag börjar mina stora barn skolan igen, och det betyder att hösten är här om ett litet tag. Då är det dags för tända ljus och pyssel. Hoppas detta kan inspirera lite. 


DET BÖRJADE MED EN GARNBOLL

Vi blev pysselsugna här hemma en mulen dag, och Neimi ville göra en garnboll eller en pom pom som de också kallas. Och det blev mer än så...

HUR GJORDE MAN NU?

Det var många många år sedan jag gjorde det, så jag fick uppdatera mig på Youtube. Jag och barnen gick verkligen in för detta roliga pyssel. Vi gjorde på det gamla hederliga sättet där man gör pappskivor från t ex ett flingpaket. 


Men det går att göra snabbare med bara garn och din hand!

Det finns numera också färdiga mallar - pom pom makers. Vi fick dessa av min svärmor, de ska testas.


BOLLARNA BLEV POMPOMKANINER

Där satt vi med våra fina garnbollar...och tyckte att de kunde bli ännu finare. Så vi gjorde varsin kanin av dem! Fina till påsk till exempel, men söta när som. Vi använde vita vaddkulor som kinder och Neimis tyckte att kaninerna skulle ha minipresentrosetter i håret, tjusigt! Till ögon kan man använda pärlor, små träkulor eller olika "pysselögon". Alla tre ha en liten bomullstusssvans där bak också. För att få "upphängningsögla" använd ett dubbelt garn när du knyter om mellan skivorna och gör öglan så lång du vill ha den.ETT BOKMÄRKE AV EN "GAFFEL-POMPOM"

Sedan fortsatte vi. Vi lärde oss på nätet att vill man göra en liten garnboll kan man mycket snabbt göra det med hjälp av en gaffel. Så vi gjorde några bokmärken av små garnbollar med en flätad "svans". Jättefina, och vilken söt lite present att ge bort från barnen. Tänk på att göra flätan tunn, så att den kan ligga i en bok utan att göra sidorna bubbliga (våra flätor blev lite för tjocka).ELLER SÖTA MINIDJUR...

Sedan kände vi att vi kunde ha ännu roligare även med våra små bollar, så det blev djur av dem med. Elefanten blev finast tycker jag! Det var Neimis egen idé att göra flätan till en snabel (gör en extra tjock fläta genom att binda flera garn i mitten av bollen, innan du flätar). Till ögonen gäller samma som till de stora kaninbollarna. Till våra nosar, näbbar och kinder använde vi här både små vaddkulor, och olika pärlor. Och det går ju bra med runda pärlor som nos också. Öronen klippte vi ut från filttyg och ett glitter/filttyg. Kaninen fick en liten rund svans av en bomullstuss. Fåglarnas stjärtfjädrar fixade vi av påskfjädrar (se första bilden). 

Dessa små sötisar kan man t ex göra som nyckelringar eller hänga kaniner och kycklingar i påskriset. 

Vi kom upp med en plan för alla våra stora och små garnbollsdjur...se imorgon vad vi gjorde med dem😀🙌😻. 

I helgen hittar ni här en topplista över vackra gamla saker, som rätt använda, kan ge själ och personlighet till ett modernt hem, missa inte det!

Må så gott ♡ Mia


Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Bilder: Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar