lördag 5 augusti 2017

TIPS PÅ FINA DRIVBÄNKAR OCH VÄGGVÄXTHUS

Mysigt, vackert och spännande att odla själv


Att odla lite själv är ju så gott och roligt. Vi hade dessa två drivbänkar i vår lilla trädgård till vårt första hus. Inte så stor yta att odla på, men vi fick ändå skörda många olika goda grödor. Vi provade att odla bönor (viktigt att ha en sort som inte behöver förvällas, utan kan ätas rå!), sommarsmultron som inte sprider sig med rötterna, sallad, sommarmorötter och tomatplantor. Barnen älskade det. I kommande trädgård har vi tänkt oss minst två men kanske fler drivbänkar på en yta med sjösingel. Kanske även ett litet växthus mot husväggen, där det passar. Några exempel på fina sådana ser du här nedan. Det är rea på drivhus, odlingskragar och växthus på många ställen just nu.

Jag kan rekommendera att ha en drivbänk med lock på i varje fall en av odlingskragarna, det verkade få det att växa lite snabbare och skyddade mot bl a sniglar och kaniner.


Vilken känsla att få plocka, skala och fixa det man själv sått och skött.


Mums!


Ett väggväxthus kanske?

Tycker många av de små väggväxthusen är smäckiga och inte så estetiska. Men här några som ändå håller måttet. 

Ett från Willab Garden som är snyggt! En lite större modell och inte så billigt, men just nu prissänkt med 10%.17 546:-. Skånska byggvaror har något liknande.

Två enkla och stilrena väggväxthus från Bygghemma. Ett mindre för 3390 kr och ett lite större för 6990 kr.

Eller så får man bara plats med något sådant här
Detta balkongväxthus från Willa Graden tycker jag är riktigt fint. Det kostar 4 995:-
Gillar de tjocka lite ribbade trähyllplanen.
Och Bygghemma har också det växthuset. Prissänkt med 24% så det och kostar där samma, 4990 kr


Detta lilla väggväxthus från Bauhaus är väl mest till för när man ska driva upp växter och flytta. Man ser inte in i växthuset som på de andra och det blir inte lika vackert med plast. Men det är diskret och litet. Det kostar 3 979 kr.


Odlingskragar

Vanliga svarta eller obehandlade odlingskragar hittar du t ex på Bauhaus prissänkt till 99.95 kr. Och kanske denna runda i metall från Granngården, kan passa i din trädgård. Den finns i svart och zink och i två storlekar, 60 cm och 95 cm. Den kan jag verkligen tänka mig att ha tillsammans med rektangulära drivbänkar på sjösingeln, för att mjuka upp lite.
Rusta har en obehandlad drivbänk med lock till odlingskarge, 299 kr. Den passar 1 pall-/odlingskrage eller 2 halvpall-/odlingskragar.

Eller kanske göra en drivbänk själv?


Här ser ni min brorson sköta sina smultronplantor med varm hand. Det är på sådan här fint gråmelerad sjösingel jag planerar att ha våra drivbänkar. Vad man än väljer för sorts odlingskragar eller växthus så är det härligt att se det växa i dem, de är fina inslag i trädgården och barnen brukar gilla att odla. Så ut och fynda om du går i tankar om att odla i din trädgård.

Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder 1-5: Mia Ljungberg
Sista bilden: Kristina Wallin
Resterande bilder: Produkt- och inspirationsbilder från Bauhaus, Bygghemma, Byggmax, Granngården, Willab Garden och Rusta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar