söndag 15 oktober 2017

HALLOWEENTIPS NR 1 - MARÄNGSPÖKEN



SMÅ GODA SPÖKEN MED MYCKET PERSONLIGHET

Ni måste bara testa att göra ett gäng av dessa godingarna. Smaskiga, söta och roliga att göra. Det är ju alltid det där med att få marängen rätt. Detta receptet har jag fått en väninna. Har ni ett eget marängrecept går det ju lika bra.  

När marängerna har svalnat så duttar ni dit små ögon och munnar med mörk choklad som värmts upp i ett vattenbad (vattenbad: koka upp vatten i en kastrull och ställ åt sidan när det kokar. Sätt sedan ner ett metallkärl/en metallskål med hackade chokladbitar, i det heta vattnet. Om chokladen inte smälter ordentligt då, sätt kastrullen med kärlet på spisen ett litet tag). Jag tycker chokladen stelnar så snabbt att det är svårt att spritsa för barnen, vi brukar använda slutändan av en tesked med långt skaft att "måla/dutta" ögon och mun med istället. Vi ska testa med en liten pensel i år.

Vill man även ha små armar så kan man nudda lätt på sidorna av marängen och dra ut små snuttar till armar. Det får vi också addera i år.

Barnen (...och jag) tycker det är roligt när "det spökar i ugnen".

MARÄNGRECEPTET

4 st äggvitor
2 1/2  dl socker
1 msk vaniljsocker

1/2 tsk citronsaft (eller vitvinsvinäger)
1 msk potatismjöl

Så här gör du:

  • 
Sätt ugnen på 125 grader. 
  • Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citron i en bunke.

  • Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret lite i taget, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng.

  • Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper. Klicka inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning.
 Dra upp klickarna så de blir så höga som möjligt och får "spökform".
  • Grädda mitt i ugnen cirka 1,5 timme beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger.
  • Vill man ha riktigt torra maränger kan man efter gräddningstiden sänka värmen till cirka 50-60 grader och låta marängerna stå kvar i ugnen någon timme.


Leilas tips på hur man lyckas med maränger:

  • När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Använd inte en plastbunke eftersom fett kan gömma sig i små rispor på insidan av bunken. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen. Använd en glasskål eller en rostfri kopparbunke.
  • Äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta.
  • Citronsaft stärker äggvitan under vispning medan salt bara förlänger vispningen. Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan.
  • Om du vispar maräng med elvisp så börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt. Öka sedan hastigheten och vispa till en fast maräng. Om man vispar för länge så riskerar man att marängen blir smetig och sjunker ihop igen.
  • Sockret ska man tillsätta lite i taget annars riskerar man att marängen blir kompakt. Blir marängen glansig och rinnig, då har man tagit i sockret för snabbt. Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp.
  • Om man däremot gör varmvispad maräng, såkallad Schweizisk maräng har man i äggvita, socker och citronsaft samtidigt och vispar marängen kraftigt över ett vattenbad tills den blir varm. Sedan tar man av marängen från värmen och fortsätter vispa tills den är kall.
  • Maränger ska gräddas på låg ugnstemperatur tills de blir helt torra. Det är viktigt att förvara marängerna torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de nämligen i flera veckor.

Även om vi äter många själva, så blir en del av spökena perfekta Halloweenpresenter. Det är alltid så kul att se vad de blir för filurer, här fick en visst solglasögon!

Lycka till med era spöken.
Kram på er ♡ Mia


Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar