torsdag 21 december 2017

JULPYSSELTIPS 6 - TVÅ BRA PEPPARKAKSHUSMALLAR


Inget baklim, smält socker eller mörk choklad behövs här. Man hakar helt enkelt ihop alla delarna!

Nu är det inte många dagar kvar till julafton. Jag kör sista racet med jultips här sedan lovar jag att det kommer lite inredningsinlägg igen 😉. Om man inte gjort sitt pepparkakshus än så är det ju hög tid. Jag vill tipsa er om två bra mallar vi har, som verkligen underlättar baket.


MALL TILL PEPPARKAKSHUS UTAN LIM

Huset på bilden ovan är ett lite större hus som brukar bli "mitt hus" som jag får dekorera. Man hakar ihop delarna. Fönsterna kan placeras som man vill. Det är bra att kolla in instruktionsfilmen innan man använder mallen för första gången. Viktigt att på samma plåt göra den takdel och den långsidesdel som ska sitta ihop, så de bakas likadant och passar när de ska hakas i varandra.

Det enda som behöver "limmas ihop" är skorstenen.
MALL TILL ETT ENKELT MEN FINT LITET HUS


Detta är barnens hus hemma hos oss. Lagom stort och jättegulligt. De brukar dekorera det med fantastisk julig energi, som ni ser här på årets upplaga. Detta är innan vi "snöat" florsocker på...så det kan faktisk bli ännu juligare! Marshmallown som skorsten var en ny idé för i år. I mallen finns en annan skorsten.


Här är vi färdiga med delarna och de är redo för att monteras ihop. 
TILL SIST NÅGRA TIPS 

  • Min kära svägerska tipsade om baklim som ska vara mycket smidigt (vilket vi inte hittade i år, så det fick bli klassiskt smält socker).
  • Låt alltid delarna svalna, torka och bli riktigt hårda innan ni klistrar ihop era hus. 
  • Ett annat tips är att använda små bitar av torra gelatinblad som glasrutor och fästa med kristyr eller "lim" på insidan av huset innan man monterar ihop delarna.
  • Köp hem roligt strössel, godis som Non-stops, minimarshmallows, geléhallon, små polkagrisstavar osv. Även små mandelbiskvier är superfin att ha på om man vill ha mer diskret dekoration. (Se översta bilden). 
  • En stor marsmallow som skorsten var toppen. Klipp i så fall en trekant under den för att lätt kunna montera den på taket. Inget lim behövdes då "klippytan" blev kladdig nog.
  • Istappar är superfint. Tryck ut en kladd kristyr vid takkanten och dra sedan neråt så att kristyren blir som en tapp. Håll kvar ett tag så att kristyren stelnar.
  • Strö gärna över florsocker genom en finmaskig sil, det blir härligt med snö på taket.

Ha nu en riktigt bra dag♡ Mia


Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg och produktbilder från lyckasmedmat.se och barnaspepperkakehus.no

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar