fredag 22 december 2017

JULPYSSELTIPS 7 - LÄTTA MEN FINA MARSIPANTOMTAR OCH MARSIPANGRANAR


Vi gjorde söta tomtar och granar att ta med nu på julens alla tillställningar.


DETTA BEHÖVER DU


  • Figurmarsipan i röd, vit och grön (vi köpte färdigfärgad Odense Marcipan med jordgubb-, vanilj- och päronsmak. Så gott!).
  • Lite mandelmassa eller ofärgad marsipan till näsorna.
  • Stösselkulor (bruna, svarta - choklad).
  • Florsocker.
  • En ganska liten sax.
  • Grillpinne eller annan "pinne" att göra munnarna med och ha som "hållare" till granarna.
  • Ev. stösselsnöstjärnor.
  • Ev. mörk bakchoklad och runda strössel i olika färger till grankulor.SÅHÄR GÖR DU MARSIPANTOMTARNA

Gör en rund boll av den röda marsipanen. Rulla den sedan så den blir smalare, rulla den hårdare på ena sidan så det blir en kon med smalare luva. Gör alla koner klara. Gör småkoner av den vita marsipanen, tryck till dessa och forma skäggen. Rulla småkulor av madelmassan/naturfärgad marsipan till näsorna. Gör lång smala stränger/rullar av den vita marsipanen. Nu har du alla dina delar. 

Sedan sätter du på skägget, trycker till näsan, gör ett hål som mun med pinnen. Tryck dit ögonen och sist sätter du den vita strängen runt om, så du gör "slutet" på mössan. Vill man kan man trycka dit en strösselsnöstjärna längst ut på luvan (den trillar dock lätt av och det blir minst lika fint utan).SÅHÄR GÖR DU MARSIPANGRANARNA

Forma en kon av den gröna marsipanen. Stick in en grillpinne under granen så du kan hålla den utan att röra den för mycket.  Gör sedan små klipp runt, ta ett varv i taget och börja uppifrån. När du klippt klart kan du försiktigt vinkla/trycka upp "tapparna lite". "Snöa" över florsocker genom en finmaskig sil.

OM MAN VILL PIFFA EXTRA INNAN FLORSOCKRET
Vill du doppa granarna i choklad så gör alla klara först, sedan doppar du bottnarna i smält choklad (som du smält i en skål i ett hett vattenbad). Låt granarna stå lite så chokladen torkar. Tryck sedan in små strösselkulor i granarna och snöa till sist över florsocker.

Neimi klipper sina granar.


Klara och goda.


Anton valde att förenkla grandesignen utan klipp 😀.


Här är några av Neimis tomtar, så fina!
Detta ser väl gott och härligt ut till julbordet? 

Första omgången tomtar och granar åker med idag, när vi ska iväg med min bror med familj och fira jul med min Farmor, "Onkel Harry", Mormor och Morfar. Alla över 90 år! Det är verkligen en ynnest att få ha kvar den generationen och att de får fira tillsammans med sina barnbarns barn. 

Önskar er en fortsatt bra dag♡ Mia


Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar