onsdag 29 augusti 2018

SMART MED SKJUTDÖRRAR


Detta är det hus vi bodde i innan vi byggde Villa Ljungberg. Vi öppnade upp och ändrade planlösningen helt på bottenvåningen. Vi gjorde bl a ett litet gästrum med inbyggd garderob längst bort i det långa vardagsrummet. Vi ville inte stänga ute allt ljus som flödade från det stora hörnfönstret längst bort, så vi valde därför en lösning med skjutdörr. Då kunde dörren stå öppen utan dörrblad och det blev en fin kontakt mellan rummen. Vi valde också att behålla öppet ovanför väggen. Där kunde man sätta fönster en dag, om man ville använda det som sovrum, tänkte vi, men ytan mellan tak och vägg bidrog även det, till att vi utnyttjade ljuset till max från det stora fönstret längst bort.


DISKRETA DÖRRAR SOM TAR MINIMALT MED PLATS

De stora fördelarna med skjutdörrar är att man slipper ett dörrblad som tar upp stor yta på väggen när dörren inte är stängd och att det är mycket snyggare att ha dörren stående öppen. Det är även lättare att möblera i rummen då man har mer fri väggyta runt dörren. En nackdel ska vara att det ibland hörs mer genom/under en skjutdörr. Det är inget vi märkt av. 

I vårt nuvarande hus har vi också skjutdörr för att kunna ha dörren öppen för det mesta. Valet att ha skjutdörr även här är verkligen något vi är nöjda med. Rymd, öppna ytor och kontakt mellan rummen, det gillar vi. Men sedan är det samtidigt viktigt att vissa rum går att skärma av och då är en skjutdörr perfekt. Skjutdörrar smäller heller inte och det är mycket mindre risk att små barnfingrar kläms.


UTANPÅLIGGANDE SKJUTDÖRR

Det är ju inte alltid så lätt att få plats med ett skjutdörr i en vägg om man inte bygger nytt eller bygger till. Då finns det fina lösningar med utanpåliggande dörrar. Fördelen med att dörren tar mindre plats går ju då bort, men man slipper fortfarande ett dörrblad som står uppställt osv.
Less is more - en slät, kompakt skjutdörr från Bauhaus. 

Det finns en uppsjö av fina dörrar och upphängningsalternativ att välja mellan. Här är en dörr med ett beslag från husbeslag.se 

Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder1-2: Mia Ljungberg
Bild 3: Produktbild från Bauhaus.se
Bild 4:Produktbild från Husbeslag.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar