torsdag 7 mars 2019

GRÖNA VÄXTER I HEMMET - FÖR ÖGAT OCH FÖR VÄLMÅENDET


Har ni det grönt och skönt hemma? Under åren har många av våra "fönsterväxter" växt till sig ordentligt, och vi har numera flera stora och härliga växter och träd som ger hemmet en ombonad och mysig känsla. När vi flyttade i här märktes det tydligt att det inte var lika trivsamt i de rum vi inte hunnit fixa växter till.


VARFÖR SKA MAN HA LEVANDE VÄXTER HEMMA?

Konstgjorda växter är supersmart på ställen där det inte är tillräcklig med ljus, eller om man vill blanda upp med riktiga gröna växter så att man har färre växter att sköta. Men det är viktigt att ha levande växter i hemmet av många anledningar.
  • Växter hjälper dig att slappna av hemma. Vi kommer från naturen, bjud in den i hemmet.
  • Växterna renar till och med luften i hemmet. De omvandlar luftens kodioxid till syre via sina blad.
  • Krukväxter motverkar torr luft.


  • Som ni kanske vet så älskar jag att ha murgröna inomhus i vaser och en och annan kruka med murgröna har jag också. Denna vintergröna klassiker har utsetts av Nasa till den klart bästa växten för att rena luften från gifter och ge fräscht syre. Wow! 
  • Såhär listar odla.nu dokumenterade luftrenare:
    Asplenium nidus (fågelbobräken)
    Aloe vera (äkta aloe)
    Chlorophytum elatum (ampellilja)
    Dracaena deremensis (banddracena)
    Epipremnum aureum (gullranka)
    Ficus benjamina (benjaminfikus)
    Hedera helix (murgröna)
    Sansevieria trifasciata (svärmorstunga)
  • En del växter är extra bra att ha i sovrummet då de får en att sova bättre. t ex Aloe vera, murgröna, svärmorstunga, lavendel och jasmin . Läs om det här.
  • Växter kan fungera väldigt effektfullt och vackert som rumsavdelare. Antingen i en lång större kruka på golvet, flera golvkrukor eller ett avlångt bord med krukor på.
  • Att använda ett grönskande träd, växt eller bukett i fönstret eller sidofönstret vid ytterdörren är ett fin sätt att skapa ett insynskydd.

Att stora växter inomhus är trendning och supernyggt är skäl som hade räckt för mig, men det finns som sagt många andra positiva effekter av att plocka hem några fina växter som t ex palmer, olivträd, monstera, elefantöra, Aloe vera eller kanske en kaxig kaktus. Vi hade tänkt att vi skulle ut och kolla lite nya krukor till våra gröna rumskamrater i helgen. 

Ha ett fint slut på er vecka ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Follow my blog with Bloglovin

Bilder: Mia Ljungberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar