söndag 8 september 2019

MINA TIPS FÖR STORA MIDDAGAR - DEL 1


Jag sitter här med en skvätt vin kvar i glaset och tar igen mig efter kvällens stora, härliga släktkalas. Denna gång blev vi "endast" 18 stycken...för några kunde inte komma. Vi är en ganska stor släkt och det är verkligen en rikedom att ha så många att bjuda till middagarna. Men det kan vara en utmaning att få ihop det och förbereda allt när man ska ha så många gäster. Efter mängder av middagar med släkt och vänner, så vet jag att det ändå finns en del man kan göra för att underlätta. Här kommer några tips!


TIPS FÖR MIDDAGAR MED MÅNGA GÄSTER - DEL 1

1. Börja era förberedelser några dagar tidigare så ni inte har allt kvar till precis innan kalaset. Det finns mycket som kan göras innan. Tänk - allt de där som tar tid, men som inte alls är så betungande om man gör en eller två av grejerna åt gången. T ex fylla tvål i tvålflaskor/fixa ny tvål, byta ljus i ljusstakar, göra inköpslistan, tvätta den eventuella duken, fylla på toalettrullar, torka av köksluckor och köksstolar osv

2. Förbered så att där är plats för gästerna att hänga av sig sina ytterkläder. Plocka undan i garderoben eller ställ upp en tillfällig klädställning. Här är t ex en prisvärd ställning - Mulig från Ikea.

3. Duka bordet/borden kvällen innan. Vi brukar sedan äta måltiderna vid bardisken nästa dag. Har man ingen köksö, så kan man alltid göra plats någon annan stans, för det är sååå skönt att ha dukning och bordsdekoration gjort i tid.


4. Och jag måste ger er ett riktigt kalashack - Använd en av plastlådorna i kylen till att ha t ex pastasalladen i. Detta har underlättat för oss många gånger. Diska ur lådan och vips så har du en jättebra kyld behållare där du kan förvara maten tills den ska serveras. Man kan sedan fylla på fräsch sallad i skålarna på bordet/buffén efter behov. Vi kom på detta till Antons dop för ca 11 år sedan, efter det har vi gjort såhär hur många gånger som helst.

5. Spara inte städningen till samma dag som middagen är. Och förutom toaletterna och byte av handdukar där, så håll städningen på en lagom nivå. Min mormor sa alltid; – Du ska städa efter gästerna har gått inte före.

6. Vid de flesta tillfällen så dukar jag med alla glas på bordet, men när vi t ex har stora släktmiddagar så är det smidigt att bara duka med vattenglasen och att sedan snyggt ställa upp alla vinglas och ölglas där drickan serveras.

7. Är vi så många som idag så gör vi alltid en "självbetjäningsstation" för drickan. Vatten ställer vi på borden, men vin, öl, cider, läsk osv samlar vi på bardisken bredvid glasen, så kan alla servera sig själva när det passar.

8. Har ni kalaset när det är kallt ute så glöm inte att dricka m.m. kan stå utomhus i brist på plats i kylskåpet. En lite större kylväska är ett bra alternativ på sommaren. Ordna så att detta står klart i god tid.


Buketter eller blomsterkvistar är ännu en sak som med fördel kan fixas dagen innan middagen. Oftast är det ändå en del pyssel med det. Varje liten minut sparad är en extraminut för att kunna ta det lugnt innan gästerna kommer, eller i mitt fall just nu i livet - en minut mer för att fixa till barnen, och sedan mig själv...så mycket jag nu hinner.

Och sist men inte minst - var snälla mot er själva, några dammråttor under soffan biter ingen i tårna.
Fler tips får ni i nästa vecka.

Här är tips på några temadukningar hemma hos oss:

En vacker sommardukning, dukning till enhörningskalas, två nyårsdukningar, discokalas och ett halloweenbord.

Ha en mysig söndag ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg



Follow my blog with Bloglovin

Bilder 1,3 & 4: Mia Ljungberg

Bild 2: produkt- och inspirationsbild från Ikea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar