måndag 12 juni 2017

BYGGA HUS - DE 10 FÖRSTA STEGEN



Detta är en bild från Dast Stenhus hemsida, ett hus med samma grundkänsla som vårt kommer att ha.
Oj, så många steg och val det är fram tills huset står klart. Var börjar man när man vill bygga? Utan att gå in på tekniska detaljer, har jag här listat 10 punkter.

1. Ställa sig i tomtkö...i vilket fall som helst
Vi ställde oss i tomtkö för ca 9 år sedan. Då hade vi inte några direkta planer på att bygga vårt eget hus, men en del av våra vänner och bekanta fick tomter och byggde, så vi blev ändå lite nyfikna. Som den planerande människa jag är, så satt jag upp oss i kö, det kostade endast lite mer än 300 kr per år, och man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

2. Göra intresseanmälan och hålla tummarna
Vi fick utskick, först analogt, sedan digital, från kommunen om vilka tomter som var lediga år för år. När det ändå blev aktuellt för oss att kanske bygga hus var vi så pass långt fram i kön att vi hade chans på en hel del av de tomter vi kunde tänka oss. Man gjorde en intresseanmälan och rankade de tomter som man var intresserad av. Efter en deadline återkom kommunen ang. vilken plats vi hade på varje tomt vi satt upp oss på. Vi fick till slut erbjudande med plats 1, på den tomt vi ville ha och som vi nu bygger hus på. Så ställ er i tomtkö även om ni inte idag är säkra på att ni kommer att vilja bygga hus, det kan verkligen lönas sig en dag. 

3. Kolla med banken och få lånelöfte
Givetvis måste man kolla upp så man har råd att bygga ett hus, att banken kommer att låna en pengar till projektet och vad man har för budget till bygget. Det är ett dilemma när man bygger ett hus, om man inte har obegränsat med pengar då, att man hela tiden får väga saker mot varandra och besluta vad man tycker är viktigast för slutresultatet. Men att kunna få bygga sitt eget hus är ju verkligen en ynnest, så allt är relativt. Men en sak som jag hört innan och som jag kan bekräfta nu, är att ett husbygge alltid blir dyrare än vad man planerat.

4. Köpa tomten och skåla i bubbel
När vi skrev kontrakt och köpte tomten av kommunen startade hela processen på riktigt - så spännande!

5. Bestämma vilken hustyp
Sedan fick vi kolla upp bestämmelserna runt vad man fick bygga på området, endast enplanshus eller även 1,5-plans- och 2-planshus? Vad fanns det för restriktioner på färger på hus och hus tak osv. Och hur stor del av tomtens yta som får bebyggas? Vi tyckte vi hade tur, då just på det området vi ska bygga så får man bestämma hustakets färg själv, vilket inte är fallet på övriga områden runt omkring där det endast är röda tak som gäller.

6. Trä eller sten?
Valet ang. om det ska vara ett trähus eller ett stenhus man vill bygga är väsentligt, då det oftast är olika husleverantörer till de två olika alternativen och byggtiden för ett stenhus brukar vara längre än för ett trähus.Vi hade redan tidigt beslutat oss för ett stenhus, ett hus uppbyggt av moderna lättbetongblock, med puts utanpå. Vi valde detta främst för att vi gillar den gedigna känslan - tjocka väggar med den härligt grova finishen även invändigt. Vi bor också i ett fuktigt Skåneland, där stenhus byggts i hundratals år, så det kändes som ett bra val. Vårt hus blir kritvitt med mörkgråa tegelpannor. Vi kommer att bryta av med gråmålat trä vid entré, i carport och på uterum, vilket jag tror kommer att mjuka upp intrycket och ge materialen fin balans.

7. Välja husleverantör
Vilken leverantör man väljer är ju oftast beroende av om man väljer ett trähus eller ett stenhus. Efter att vi bestämt oss för ett stenhus kollade vi upp olika alternativ och valde att anlita Dast Stenhus. Mer om det senare. Se till att kolla referenser och ta reda på så mycket information ni kan om leverantörerna, för att kunna göra ett så säkert val som möjligt.

8. Bestämma vilken typ av entreprenad
Så ska man bestämma om man vill ha totalentreprenad eller delad entreprenad. Man kan komma ner i pris ordentligt om man själv anlitar olika företag och köper in projektering, byggarbeten, markarbeten, grundläggning osv. Men detta tar väldigt mycket tid och fokus, och för oss var det aldrig något alternativ utan vi valde totalentreprenad (...vi ville fortsätta att vara gifta även när huset var klart.. ;-). 

9. Utformning av huset & kontraktskrivning
Att få påverka husets exteriör och interiör är oftast en av de största anledningarna till att man vill bygga sitt eget hus. Antingen väljer man från färdiga husmodeller som oftast kan justeras en del efter önskemål, eller så väljer man att huset arkitektritas. Vårt hus ritades tillsammans med oss av projektledaren och arkitekten på Dast stenhus. När man är överens om hur huset ska se ut så kan kontraktet skrivas.

10. Försäkringar 
Att ha en färdigställandeförsäkring när man bygger är mycket viktigt. I vårt fall är det vår leverantör som har den för vårt hus, då vi har totalentreprenad. Nybyggnadsförsäkring är inte längre något obligatoriskt, men vi beslutade oss ändå för att ta en sådan.

Sedan är det igång! Och då kommer alla steg med att få bygglov, skaffa en bra kontrollansvarig, få startbesked, göra geoteknisk undersökning på tomten, göra alla inredningsval och tillval, bestämma vilket uppvärmningssystem man ska ha, beställningar av byggel, vatten m.m. Det mesta av detta ger kommunen information om i samband med att man köper tomten. 

Även om det här är ett ganska stort projekt, så är det en otroligt lärorik och spännande process!        
Må så gott ♡ Mia

5 kommentarer:

  1. Så fint det huset ser ut! Kul att ni ska ha ett sådant. Är det möjligtvis på Maria park i Hbg ni ska bygga?/Hanna

    SvaraRadera
  2. Hejsan Hanna, kul att du tycker om stilen på huset, det är så spännande att se det växa fram. Jag kommer att visa det här på bloggen. Ja, det är mycket riktigt i Maria Park vi bygger. Inte på området mot Maria Station utan på etapp 1 vid rondellen. Vi har bott i Maria Park/Mariastaden i 11 år, bor ni också där? / mia

    SvaraRadera
  3. Hej! Jättespännande! Det är riktigt kul att bygga - vi tog också totalentreprenad (av samma anledning som er ha ha). Vi hade en budget som vi gärna ville hålla så vid det tillfället så var vi tvungna att välja trähus eftersom det är lite billigare. Men nu är vi dock väldigt nöjda med det:). Vi bor på Maria park, Harvgatan. Etapp 1, samma som ni om jag förstår dig rätt. Ska bli kul att följa er! Ha en bra dag!/Hanna

    SvaraRadera
  4. Men vad roligt! Då ses vi säkert IRL senare. Jättekul att du vill följa mig här. Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Det gör vi säkert! Vi har bott i Maria park sedan 2007 så det blir några år nu. Lycka till!

    SvaraRadera