söndag 18 juni 2017

RENOVERINGEN AV VÅRT ANDRA HUS


VÅRT SENASTE PROJEKT - RENOVERING. Kök och hall som badar i ljus. Istället för att komma in i en smal mörk gång, välkomnas man nu av en stor och härlig yta. De betongliknande klinkerplattorna 60x60, heter Cocept Grigio från Rango. De var jag mycket nöjd med...letade också länge efter rätt platta. Med cementgrå fog, blev resultatet ett vackert och enhetligt golv, med lite rå betongkänsla.


FÖRE OCH EFTER

Vårt andra gemensamma hus köpte vi och renoverade i väntan på DET huset. Min man är en händig slitvarg och jag älskar inredning och att tänka ytor och material. Så vi planerade, jag ritade och Mange gjorde många delar av renoveringen själv. Men bitarna med att riva väggar, sätta en järnbalk, sprutlackera luckor, göra nytt rum, nya golv i hela huset osv, det köpte vi in av NCC. Med vår nära vän Daniel som projektledare för detta, så kände vi oss trygga. Det blev också mycket bra och huset som var 12 år gammalt, fick en ”nyproduktionsskänsla”, enligt vänner och mäklare. 

Förutom totalrenoveringen av ytskiktet i huset, renovering av köket, och isolering av förrådet, så gjorde vi om planlösningen helt på bottenvåningen. Vi skapade en öppen och inbjudande yta av tre små, och ”flyttade” ett litet sovrum. Den trånga mörka hallen, där man vid inflytt endast såg en gulnad trappa rakt fram, blev en inbjudande portal till husets hjärta. Man kände knappt igen sig. Planlösningen är så viktig i ett hus, mycket viktigare än kvadratmetrarna. 

Vi trodde vi skulle bo i detta hus lite längre än 10 månader, men när tomten dök upp så sålde vi det nyrenoverade huset. Vi tar dock med oss mycket bra erfarenheter och kunskap. Vi hoppas att vårt nya hus blir - "tredje gången gillt".

Här kommer före- och efter-bilder på detta intensiva projekt. I veckan kan du b la läsa om när vi fick vår tomt och om ett härligt barnkalastema.
Må så gott ♡ Mia

Efter-bilderna är tagna av mäklarfotograf: Peter Koppe, Snowwhiteseven Photo AB
Mäklare som sålde huset: Roger Billsten, Helsinghouse i Helsingborg


EFTER. Vi tog bort det lilla rummet som låg där matrumsmöblemanget står här. Det gjorde en stor skillnad till ljuset på hela nedervåningen.

EFTER. Vi byggde ett litet sovrum/gästrum med inbyggd garderob längst bort i vardagsrummet. Med en skjutdörr och ett öppet ljusinsläpp ovanför, tog vi tillvara på ljus och rymd.


EFTER. Nytt ytskikt i ett hus gör ju en väldigt stor skillnad. Förutom spackling och målning av väggarna så spacklades alla skarvarna i takplattorna igen och målades. Har man ett hus med en härlig takhöjd så drar synliga gipsplattor verkligen ner intrycket. Bort med dem!

EFTER. Denna köksö ritade jag för att både få till fyra sittplatser och förvaring. Ritning och mer om denna, kommer här längre fram.


EFTER. Ett rum för en prinsessa. Mattorna till barnrummen köpte vi på Jysk och Rusta. Fina mattor till ett mycket bra pris, och så behöver man inte vara så rädd om dem. Barn ska ju kunna leka i sina rum.


EFTER. Ett rum för en prins. Antons rum var ganska litet, men var härligt ljust och hade jättehögt till tak. Så en loftsäng var en snygg och smart lösning här; IKEA:s Svärta. Hade vi bott kvar, hade vi senare tänkt bygga ett riktigt loft i detta rum.

FÖRE. Förutom att måla väggarna vita och lägga nytt golv i köket, så lämnade vi in alla luckor för sprutlackering och köksstommen målades vit. Handtagen ersattes med Ikeas "tryck-öpnna beslag" och vi satt vita små handtag på lådorna; Asplund CKR Handles vit. Kaklet ersattes med en vit glasskiva som stänkskydd. Vi bytte ut fläkt, bänkskiva, diskho och blandare.Mycket diskreta - Asplunds CKR handles


FÖRE. Ett gulnat ekparkettgolv i mycket bra skick, som såldes på Blocket. Längst bort här, byggde vi gästrummet som ni ser på EFTER-bilden tidigare. Rummet som då låg där jag står och fotograferar, tog som ni ser mycket av ljuset.
FÖRE. Hallen var en smal gång med väggar på båda sidor. Den hade en garderob med skjudörrar i ek, som också de såldes snabbt på Blocket.

RENOVERING. Vissa jobbade hårt, andra inte...

RENOVERING. Tapeter och golv som krympte utrymmena, åkte bort med väldig fart.

RENOVERING. Vi tog med fika till vår privata hantverkare, min duktige man.

RENOVERING. Tur att man glömmer...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar