tisdag 18 juli 2017

ATT VÄLJA GOLV

Ett av de viktigaste valen i huset, om inte det viktigaste...

Golv…det som huset landar i, det är så stor yta av hemmet och valet känns mycket viktigt.
Vi ville ha trägolv och samma i hela huset, förutom på de ställen som ska ha klinkergolv. 

Ett ljust golv som ändå släpper igenom träkänslan var viktigt.


Oljade brädgolv


Här ser ni det vitoljade, massiva brädgolvet vi hade i vårt första hus. Underbart, men det krävde en hel del underhåll och var känsligt för märken. Jag tycker dock att ett brädgolv kan få ha lite "skavanker", det ska kännas och synas att man lever i huset. Bara det ändå är fräscht.

Jag har i tidigare boenden också slipat och vitoljat gamla undergolv i furu. Att gå barfota på ett mjukt, oljat brädgolv är verkligen en skön känsla. Och det är mycket vackert. 


Vi valde ett mattlackat golv - Antium från Khärs


I ”Dast standard” ingick det enstavigt parkett i mattlackad ek - Kährs Ek Staffordshire. Vi ville ha ett ljusare och vitare golv än det, och valde i stället Kährs Ek Antium. Mattlackat är visst det nya upptäckte vi när vi var runt i otaliga butiker och kollade på golv. Det ger en skön finish som är lik oljat golv. Men det är mycket mer underhållsfritt och tåligt än ett oljat golv. Låter bra…säger vi som precis blivit trebarnsföräldrar. I ”Dast standard” ingår en akustikmatta under parkettgolvet - Timbertech2, istället för en vanlig underlagsfoam. Akustikmattan minskar stegljud och ”trumljud”. Låter också lovande. 

Jag känner mig mycket nöjd med valet Kährs Ek Antium, det golvet har vitheten men lyfter fram träet på ett mycket vackert sätt. Det ska bli så spännande att få se det på plats.


Riktningen på plankorna

Golvplankornas riktning vill man helst ha samma på nedanvåningen som ovanvåningen. Och golvet ska helst ligga mot huvudljuskällan i rummet, och gärna att de följer riktningen framåt från huvudentrén. I bland funkat det inte, men i vårt hus gick det bra att ha samma riktning på båda våningarna. På Pergos hemsida kan du läsa om golvets riktning i ett hus.


Skarvlister i träVi har tidigare haft en metallist mellan trägolv och klinker. Men när vi renoverade förra huset valde vi istället en bredare T-list i samma trä som parkettgolvet. Det ger en mjuk och snygg övergång.

Laminatgolv?
Om man vill ha ett billigare golv, eller ett golv som tål mer, så finns ju det smarta laminatgolvet. Idag är många av dessa golv mycket snygga. Visst går det aldrig att jämföra med ett äkta trägolv, men när vi var ute och tittade på golv till förra renoveringen, så var det många gånger vi trodde att ett golv var ett trägolv först och såg att det var laminat först när vi tittade riktgt nära och kände på det. Vi tänker lägga ett "laminatträgolv" i vårt kommande förråd. Snyggt, tåligt och slitstarkt. Då kanske man provar något lite "tuffare" som på de två bilderna ovan; laminatgolv Tarkett SoundLogic Aged Ek och laminatgolv Tarkett SoundLogic Heritage Grey Ek.


Parkettkänsla eller mer träkänsla


I vårt förra hus som vi renoverade lade vi in Kährs Nouveau Snow Mattlack. Mycket fint och elegant, men lite för mycket parkettfinish för mig, jag vill ha in lite grövre träkänsla.


Men ett mörkare golv kan ju också vara så otroligt snyggt!


Vilket golv man än väljer så sätter det en tydlig karaktär på rummet och i vårt fall hela huset, så valet tål att tänkas på. 

Hoppas ni njuter av sommaren och får gå barfota på mjuka golv.

Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Follow my blog with Bloglovin

Bild 1 och 4: Mikael Carlsson, dinbild.com (mäklare Niklas Alexén Af Ekenstam mäklarbyrå).
Bild 2, 3, 7 och 8: Produkt och inspirationsbilder från Khärs
Bild 5 och 6: Produkt och inspirationsbilder från Tarkett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar