måndag 17 juli 2017

PILE, SÅ VACKERT!

Vackra plank av salix som blir ett med naturen

Vi tittar runt på olika sorters staket. Det lutar åt ett trästaket med smala liggande ribbor, så som min bror har gjort till deras hus (mer om det sedan). Men jag blir så inspirerad av torkat pileplank. Ett staket som verkligen ger en mjuk inramning till platsen det står på. Staketen kan man få gjorda på plats, köpa i sektioner eller göra själv med instruktioner.


Ett företag som jag fått rekommenderat är Salixprodukter. De har även underleverantör i Stockholm. Ett annat företag som verkar kunna sin sak är Lillöpil

Dessa bilder är från ett pilestaket som är ca 7 år gammalt. Ett staket i torkat pile beräknas hålla i ca 10 år beroende på läget. Köper man buntar med pil kan man underhålla staket själv, och på det sättet förlänga livslängden på det.Pilestaketet är perfekt för klängväxter att slingra sig upp på - vackert!


Levande pil

Jag tycker också det är mycket fint med de pilestaket som är gjorda med levande pil. Man kan även göra detta själv. Det blir grönt redan första året och sedan tätare och tätare. Det blir helt tätt efter ca 4 år, då flätningen växer ihop. Man kan förutom staket b la göra en grönskande beså koja, avskärmare eller tunnel.


En koja av Lillöpil. Så otroligt mysigt och så fint att ha i trädgården! 

På barnens skola har förskolan gjort både kojor och en liten allé med pilekvistar, det ser verkligen dekorativt ut på gården, samtidigt som barnen älskar att leka i kojorna.


När man bygger en koja är det bra att ha en flätad bård på mitten för stabilitet.

 


Avskärmning med levande eller torkad pile kan ju vara perfekt vid biluppställningsplatsen eller kanske bredvid sopkärlen vid huset.

Det blir nog inget helt staket med pil hos oss, men en fin pilekoja till våra kids får det bli.
Också en "bård" längst ner runt kojan med sommarsmultron ( ...som inte sprider sig med rötterna). Åh...längtar!

Ha det så gott ♡ Mia

Bild 1, 2, 3 och 5: Mia ljungberg

Resterande bilder: Lillöpil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar