onsdag 11 april 2018

TIPS PÅ PLANERING AV GROVKÖKSFÖRVARING


OPTIMERAT FÖR VÅRA BEHOV MEN FLEXIBELT

Som jag skrev i söndags så är vi jättenöjda med vår lösning med draperi i grovköket, som består av tre gardinlängder. Snyggt, flexibelt, lättillgängligt och vi får även plats med ett stort torkställ bakom.

Vi har en ganska stor yta som är nästan är tre meter bred och en meter djup. Det är ju väldigt olika hur stor plats man har, men jag hoppas att min planeringsskiss här ska kunna ge er idéer till era förvaringslösningar, hur ert grovkök eller förråd än ser ut. Det mesta här är skalbart och flexibelt.


KLÄDSTÅNG OCH HYLLOR

Vi började med att se hur mycket plats vi ville ha här för hängade kläder och hur mycket hyllplats vi kunde få in tillsammans med det. Vi valde att sätta upp väggskenor med tillhörande konsoler för hyllplanen. Nu kan vi flytta hyllplanen som vi vill. Elfa hade smarta konsoler med hål för hängkrokar som man sedan bara kunde klicka i en klädstång i - snabbt och smidigt att fixa - I like. 
Vi valde 40 cm djupa hyllplan från Hornbach och där hittade vi även resten av delarna till hyllösningen bl a från Elfa. För en liten extra kostnad sågade de till våra hyllplan så vi kom hem med rätt längd på dem utan att själva behöva såga. Vi har 2.60 i tak i grovköket så vi har satt upp två hyllplan för att maximera förvaringen ovanför de hängande kläderna. Vår klädstång består av ett vitt runt metallrör med plastpluppar på varje sida. 

För att barnen också skulle kunna nå upp och hänga sina kläder satt vi på kortsidan vid grovkökets ytterdörr upp Ikeas rejäla men prisvärda hatthylla Tjusig. Den placerade vi i deras höjd, och det funkar mycket bra.


OCH SÅ SKORNA

Under barnens hatthylla har vi ett skoställ. Vi köpte ett mycket billigt, men detta kan jag inte rekommendera, så vi ska istället köpa skostället Tjusig från Ikea. På golvet under de hängde kläderna har vi lagt en svart "skobricka", se planeringsskissen. Hade gärna sett en annan form på den än denna lite konstiga, men det är ett grovkök...så jag får väl kanske ge mig 😉. Vi har sedan ställt tre stapelbara plastbackar, Ikeas Vessla med lock. Man kan fortfarande hänga jackor ovanför dem utan problem. I dessa har vi de barnskor för säsongen som inte får plats på hyllan och brickan. En back är t ex till regnstövlar.


TRÅDBACKSTATIV ÄR SMART

Trådbacksställ med trådbackar kan man sedan anpassa efter hur mycket plats man har. Vi hade redan flera äldre Antonius-ställ från Ikea. idag finns nog bara Antonius med fyra backar kvar i deras sortiment. Vill man som vi, bygga med högre trådbacksstaviv med 6 backar får man ta t ex Algot från Ikea

OCH ALL DENNA TVÄTT SOM SKA TORKA

Vi planerade in torktornet Brabantia som bl a finns på Bauhaus. Det finns ju många andra varianter av torkställ i olika storlekar, men vi ville ha ett så högt som möjligt. Ovanför det ska vi även komplettera med en smart utdragbar torkställning, som vi haft i tidigare boenden. Ready som ni hittar på Bauhaus finns i 60, 80, 100 och 120 bredd. Det är väldigt skönt att kunna dra för draperiet för tvätten medan den torkar.

DRAPERI AV GARDINLÄNGDER

Vi hade velat ha ett draperi i takskena med glidkrokar, men takarmatur och elskåp gjorde att det fick bli en lång gardinstång istället. Det fungerar jättebra det med. Vi hittade en justerbar vit stång på Ikea, Hugad som kan bli 210-385 cmDet finns även ett bra tillhörande väggfäste till den stången och så fingerkrokar och gardinringarna Portion, också de från Ikea. Vi valde mörkläggningsgardinen Amungen från Jysk (kampanj just nu!). Bra att man inte kan se igenom den tycker jag och ett plus att den är i "smutsvänlig färg". Har man en längre yta med draperi är det bra att ha fler än en gardinlängd så det blir smidigt att öppna på flera ställen.

Hoppas ni kan ha nytta av detta och plocka de delar som passar era grovkök eller förråd. I helgen ska vi börja fixa i förrådet här, så nu blir det mer förvaringstänk för mig. Det är ofta lite pyssel med att få ihop det, men det är ju så skönt när det är klart, och när man känner att det fungerar och underlättar för familjen i vardagen.

Sköt om er! ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg

Bilder och planeringsskiss: Mia Ljungberg
Bild på torkställning på vägg: Ready från Bauhaus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar