torsdag 2 augusti 2018

TIPS - BYGG BLOMLÅDA AV SPILL FRÅN TERRASSBYGGE


När min man byggde vårt trädäck med tryckimpregnerat trä blev det en del spillbitar över. Av dem byggde han två fina blomsterlådor! Vi kommer inte att fixa rabatter och växter i trädgården förrän till våren, men vi hade vårt elefantgräs som stått i mina svärföräldrars koloni, som vi skulle ta hand om, så det blev perfekt att plantera det i den lilla lådan så länge. Härligt med i varje fall något grönt som vajar för vinden på terrassen nu! 
Mange byggde två lådor, en som har yttermåtten ca 160 x 60 cm och är 62 cm hög med benen. En mindre som har yttermåtten ca 60 x 60 cm och den är 50 cm hög inklusive ben. De kan vara fina att ställa tillsammans sedan när vi vet mer hur vi ska ha det, men de är även mycket snygga var för sig.


NÅGRA TIPS NÄR NI BYGGER BLOMSTERLÅDA

  • Det måste vara springor mellan bottenbrädorna, eller borrade hål, så överblivet vatten kan rinna ut.
  • Viktigt också att lådan har små ben så att den inte står i det vatten som rinner ut under den.
  • När man ska plantera i lådor fick vi tips på Hornbarch att använda balkongjord. Det är extra näringsrik jord, då växterna i krukor och lådor ju inte får någon näring från marken runt om, som de får när de är planterade i en rabatt. 
  • Enligt Hornbach så behövs inga lecakulor eller så i botten, utan vi har endast klätt insidan av lådorna med ganska tjock, svart markduk. Vi vek kanten utåt och häftade fast den precis där vi ville att jorden skulle sluta. 
  • Täck gärna jorden längst upp i lådan med sjösten, det blir extra dekorativt. 
  • Hornbach rådde oss att alltid gödsla det som planteras i lådorna på våren, så de får en extra skjuts. (Man ska aldrig gödsla på höst och vinter enligt dem!).
  • Vi bor i Skåne så för er som bor på kallare breddgrader kan man behöva kolla upp mer ang. isolering osv, beroende på vad man ska ha i lådan.


Jag gillar strandkänslan man får av att lägga sjösten längst upp i lådorna. Det blev lite för låg nivå på stenen här, det ska i mer sjösten när vi fixar den stora lådan.


KOLLA NÄTET FÖR BRA BYGGINSTRUKTIONER

Det finns många bra sätt att bygga blomsterlådor på. Här är t ex två länkar:
Viivilla.se
Hemtrevligt.se

Kanske planterar vi några bambuplantor i den stora lådan redan nu på sensommaren. Jag ringde Plantagen och frågade. De avråder givetvis starkt från att planera något just nu när det är så här varmt och extremtorrt, men så fort det blir svalare kan man plantera bambuplantor och de klarar sig då med största sannolikhet. Kanske köper vi två mindre plantor och håller tummarna. Vi har haft bambu i stor blomsterlåda innan, och jag älskar det prasslande ljudet, det vintergröna och att man t ex kan sätta en ljusslinga i den på vintern, och få en riktigt mysig känsla utanför fönstret (även när det inte är snö....vilket det inte är så ofta här i Helsingborg). 

Nog om snö😉. Hoppas ni njuter av sommaren!
Må så gott ♡ Mia

Jag finns även på Instagram @villaljungberg
Follow my blog with Bloglovin

Bilder: 
Mia Ljungberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar